שאנדפולע משכונות אפמאך

ציטוט מראש ישיבת עוד יוסף חי ביצהר הרב יצחק שפירא

שאלה: עיסקת החטופים – מה חושבים עליה, ומה צריכים לעשות האנשים שכאן בענין?

האם אנחנו אמורים להיות בעד העסקה או נגד העסקה? אני רוצה להגיד שאנחנו צריכים להיות בעד העסקה. למה? אם עכשיו משחררים שלשים חטופים – מתוכם עשרים חיים – אז הרווחנו עוד עשרים חיים. מה אחרי זה צריך לעשות? באופן פשוט, נדון בזה כמו שאנחנו דנים כאן בישיבה, בלי שום אחריות, בלי ליישם את זה... אפשר להגיד שמה שעושים הלאה זה לקיים את החוק הבינלאומי. אבל אין בתורה היתר לקיים את ההתחייבויות שלך ולא להציל יהודי, אז מה שצריך לעשות אחר כך זה להמשיך להילחם כאילו לא התחייבת על כלום. כך יהודי אמור לעבוד – אז למה לא לעשות הסכם?.. .

אלא מה הבעיה? שהכל מתוסבך, והשאלה נשאלת כאילו הכל פשוט – מה התורה אומרת. מה פירוש? תלוי באיזה הנחות עבודה אתה עובד. האם בכלל היה צריך להגיע להסכם? האם פדיון שבויים דוחה פיקוח נפש? יש הרבה שאלות. יש גם שאלה מי מנהיג את המדינה, מה ההשפעות שיש ללחצים בין לאומיים וכדומה. השאלה העיקרית היא השאלה השניה – מה תפקידנו בתוך הדבר הזה? בהחלט זה טוב שאנשים שעוסקים בתורה יעסקו בשאלות הללו מתוך תחושה שהם צריכים להכריע בשאלות הללו כאילו הם מנהיגים ולא כאילו אחרים מנהיגים.

כאן נענה גם על השאלה – למה הציבור החרדי לא מתנגד לעסקה? בפשטות הנקודה היא שהדברים עובדים 'חברתית'. ניקח דוגמא: הרב עובדיה – בזמנו – וכעת הבנים שלו אחריו – אומרים:פיקוח נפש עכשוי יותר חשוב מאשר ספק פיקוח נפש בעתיד. מי שאומר ככה מתעלם באופן פשוט – כך אומרים אנשים כמו בצלאל סמוטריץ' וכדומה – מהמציאות, ואם הוא היה דוחף קצינים וילדים שלו לתוך הצבא הוא היה מדבר אחרת, ולא היה אומר כאלה שיקולים, שהם שיקולים – בעיני אנשים ששולחים את הבנים לצבא – הזויים. להגיד שזה ספק ועכשיו זה ודאי. מה הודאי ומה הספק כאן? אני צריך למות, להסתכן, בשביל להציל מישהו אחר? כבר זו שאלה טובה. ולהסתכן סיכונים הרבה יותר גדולים? זה נשמע מופרך למי שמשקיע בלהכניס קצינים לתוך הצבא. אם אני בישיבה ולא מסכן את עצמי ודן היפוטתית – זו כבר שאלה אחרת. למה זה פתאום הופך להיות הגיוני – למרות שבעיני מי ששולח את הילדים שלו לצבא זה מופרך, (ובאמת זה מופרך)? כי הוא אומר – אני לא מנהל את הצבא, ראש הממשלה מנהל אותו, יש לו שיקולים מורכבים, כך המדינה מתנהלת, יש את החלק שלי – מה אני אמור לעשות, השיקולים הללו סבירים, ראש הממשלה אחראי מבחינה בטחונית – אז שיעשה מה שהוא רוצה. אמנם יש כאן כל מיני קבוצות שמושכות חזק בענייני בטחון – אבל הן לא המדינה, הם לא מצליחים לנהל את המדינה, אם הם ינהלו – המדינה תיחצה לשני מחנות והיא תהפוך להיות תוהו ובוהו וזה לא עובד כך. יש ראש ממשלה שרואה את הכל רחב, תופס את כולם יחד באיזושהי מידה, ואז הסברות הופכות להיות הגיוניות. לכן לא פלא ש'כל התשובות נכונות' – כי אדם צריך להחליט איפה הוא ומה הוא עושה בחיים, במה אני משקיע את החיים שלי. מי שאומר – אני משאיר את האחריות בעניינים בטחוניים בידי ראש הממשלה ואני אחראי על התורה במדינה – לא פלא שלשם הוא מגיע והוא אומר סברות שמתאימות למי שלא נמצא בענין הזה. אבל מי שמחליט שהענין שלו להיות עם הרבה אחריות על בטחון המדינה – בצלאל ואיתמר מייצגים ציבור שלוקח הכי הרבה אחריות על בטחון המדינה – רואה את הכל אחרת לגמרי.

נסביר את זה יותר: נניח שהציבור החרדי אומר – אנחנו לא שולחים את הילדים לצבא, ומעדיפים לגור בחו"ל (מאשר להתגייס לצבא). אם הם יבואו ויגידו לראש הממשלה – אנחנו נגד עסקה. למה? כי צריך להילחם. רגע – מי צריך להילחם? איך הם יכולים להגיד דבר כזה בכלל. הרי מאלה שאתם מייצגים – אף אחד לא אמור להילחם, עדיף להיות בחו"ל. אז איך יגידו דבר כזה? אז הם בשקט, כלומר – הולכים לפי המכלול, לפי הרוב.

שאלה: אז למה הם אומרים שלתמוך בעסקה זו דעת תורה? תשובה: אחרי שיש רוב – זה הדעת תורה, שבמצב הזה אני הולך על פי הרוב. כי אם אנשים שלא הולכים לצבא יגידו להילחם – זה ייצור ממש קרע. יש כאן שלשה רבנים ראשיים מאותה משפחה – משפחת יוסף – שאומרים – לא פלא – אותו דבר. אם הם יגידו שצריך להילחם – הקרע בעם יגדל הרבה יותר. הם חושבים שאין להם זכות להגיד דבר כזה.

המדינה כולה צריכה להתנהל באופן שיש אנשים שצריכים להכריע בענייני בטחון למרות שהם לא רוצים אחריות בתחום הזה. אז הם צריכים לשקול מה הכי נכון לפיקוח נפש של המדינה וזה מה שיצא להם.

האם לי בא להיות במקום שבו הם נמצאים? לא. איפה אני נמצא? אני נמצא במקום שאומר שזו סברא הזויה להגיד את ההכרעה הזו במציאות של מי שאחראי בענייני בטחון. להגיד שכשיש חטופים אני צריך למות בשביל החטוף – וזה מה שהתורה אומרת – זה הזוי. אין דבר כזה בהלכה. זה שעומדים הרבנים יוסף ומסכנים אותי – מי נתן להם רשות? נניח שמותר להם לסכן את עצמם בשביל להציל – מותר לך לסכן גם אותי? מי התיר לך?

אמנם אני לא מסכים לומר שמי שפוסק ככה זה אומר עליו שהתורה "נעשית לו סם המוות" כי גם נכון לומר שפיקוח נפש שיהיו אנשים שלומדים תורה ולא מעורבבים בזה, ויוצא שהם אומרים – אנחנו נותנים לרוב להחליט מה שהוא רוצה. אם הרוב היו נגד עסקה – פשוט לי שהם היו נגד. ה'אורים ותומים' הוא לא החשבון ההלכתי הזה, אלא הוא נכון כאשר ראש הממשלה בא ואומר שהוא הולך על זה כי טראמפ רוצה שילכו על זה – אז יוצא שטראמפ פסק להלכה שכך צריך לעשות.. .

שאלה: אז למה הוא לא אומר שכך טראמפ אמר וזהו? תשובה: כי אם הוא יגיד כך – הוא לא אמר ציבורית את מה שמשקף איפה שהוא נמצא. הוא בא ואומר – אני מסתכל על כל המכלול, ובמכלול הזה יוצא לי שזה עתידי וזה בהווה, בא נלך על זה וזהו. כהשמציאות תשתנה הוא יגיד הפוך.

שאלה: האם ביבי בסדר? תשובה: על ביבי אף פעם אין נכון ולא נכון, הוא תמיד עושה מה שהמציאות מאפשרת. יש לו אג'נדה אחת – שתהיה מדינה ליהודים. מכאן ואילך – אם זה יהיה מדינה להט"ב'ית או חרדית – זה פחות משנה. לדבר על האטום האיראני – זה חלק מהמשחקים שלו. כשהוא איפשר עינויים – אז היה ראש מוסד שאמר שיצהר יותר מסוכנת מאיראן. הכניס אנשים לכלא לכל החיים על ידי שהוא עינה אותם. למה? כי כך הוא נשאר ראש ממשלה, היה יותר מידי לחצים. הוא חי את הלחצים שיש במדינה. האם זה נכון או לא? אני לא יכול לענות על השאלה, כי הוא לא שואל את השאלה 'נכון או לא נכון'. אתה בחרת להיות במקום אחר, במקום של מצוות, ערכים וכדומה. הוא בחר משהו אחר בחיים. היום עוד אף אחד לא הצליח למצוא פתרון להחליף את היהודי הזה – הרבה שנים.

לנו יש הרבה תפקידים, גם בתחומים הללו. בסוף השאלה העיקרית היא האם רוצים שהציבור החרדי ייקח אחריות על העניינים האלה או לא. להגיד שאנחנו רוצים שיהיה ציבור חרדי שלוקח אחריות על הבטחון – זו אמירה שקשורה אלינו מאד.

אני אמנם אומר שאני נגד העסקה, אבל אין לזה משמעות כי אני בעד שיפתחו במלחמה בעזה. אבל לא שואלים אותי האם לעשות מלחמה – אז כדאי לשחרר עשרים חטופים? לא יודע מה לענות בצורה כזו.. . מנהיגי המדינה לא רוצים להקשיב לעצות פשוטות מאד מאד, והם כל הזמן אומרים שהדברים מורכבים ואי אפשר להתנהל בפשיטות. כמו הדוגמה שאני אוהב לתת – איתמר אומר לעלות להר הבית, והשב"כ אומר שזה מורכב ומסוכן, כי הוא רוצה שהערבים יוכלו לקחת את הר הבית ולהפוך את כל האיסלאם נגד מדינת ישראל. למה השב"כ רוצה את זה? כי רק אז יהיה צריך את השב"כ. הם כל הזמן משדרים – 'אנחנו האחראים על זה, אנחנו יודעים, זה רגיש וכו'', והכל מחמת תאוות שלטון. והנה, איתמר עלה להר הבית ולא קרה כלום... כך גם אם היו עושים מה שהצענו בזמנו כיצד לכבוש את עזה – הבאנו את ההצעה שלנו לקצינים בצבא (דרך דיצה אור), והם זלזלו כמובן, בלי טענות. הם רוצים להגיד שהמצב מורכב, והם נהנים מכך. הם לא רוצים שהבעיות ייפתרו, הם נהנים מהבעיות...

קענסט ביטע שרייבן אין קורצן אויף אידיש
איך בין נישט אין די מוד פון ליינען עברית היינט….

נקמת דם ילד קטן עוד לא ברא השטן. 💔💔

Bibas_family_kidnapping.png

דעי רוצחים האבן געמאכט א גאנצע פאראדע מיט די גופים פון די פיצי קינדער 😢😢😢

טאטע זיסע... מאך פלאך דעים פאלאץ איך וויל נישט קיין שיינע הייזער דארט, איך וויל א ריזיגע בית הקברות

hamas.mp4
hamas2.mp4

I for one, בין מער צובראכן פון וואס האט פאסירט מיט די קינדער. די עקלהאפטיגע פאראדע איז שוין נישט קיין חילוק די יארגאנג פון די קרבנות.

זייער א ביטערע טאג היינט, פאר כלל ישראל, פאר די משפחות החטופים, פאר משפחת ביבס און ליפשיץ, און פאר די גאנצע ציוויליזירטע וועלט. 💔😭

איך ווייס נישט אויב יעצט איז די צייט דאס צו שרייבן, אבער דאך וועל איך מיך נישט איינהאלטן.

כ'גלייב אז יעדער פארשטייט אז די פארשאלטענע אומווערדיגע כאמאס טעראריסטן, זענען לכאורה נישט געגאנגען בידים הרג'ענען די ביבס קינדער. מכמה וכמה סיבות, קודם כל, פארדינען זיי מער פון לעבעדיגע חטופים, צווייטנס די ביבס קינדער זענען באוואוסט איבער די גאנצע וועלט, און די שטינק איז זועק עד לב השמים.
ס'איז נאר דא צוויי מעגליכקייטן וויאזוי זיי זענען געהרג'עט געווארן, אדער דורך כאמאס בשוגג - ווי נישט געבן קיין (ריכטיגע, אדער בכלל) מעדעצין וכדו'. אדער דורך די הפצצות פון צה"ל.

די קעפל דא שרייט 'שאנדפולע משכונות אפמאך'. וואס דען האסטו געוואלט, אז נאך חטופים זאלן געהרג'עט ווערן פון די הפצצות פון צה"ל? ""נאר לחץ צבאי גייט העלפן"" האט מען געשריגן די לעצטע יאר +, יא?! לחץ צבאי האט עפעס געהאלפן??? איז דאס נישט געווען די כונה תחילה פון די רוצחים צו כאפן חטופים כדי צו ארויסבאקומען זייערע טעראריסטן פון תפיסה? האבן זיי דען דאס נישט באקומען??

די הארץ בלוטיגט. די הארץ וויינט. די הארץ שרייט.

נאך יארן ארום, וועט מען חוקר זיין די שאנדפולע און צודרייטע מהלכים וואס די ""ממשלת ימין על מלא מלא"" האט גענומען אין די בלוטיגע מלחמה.

ארץ ארץ אל תכסי דמם!

איך ווייס נישט ווער ס'איז גערעכט, מיר ציעט מער די רעכטע מהלך אבער ס'קען זיין אז איך בין נישט גערעכט.

מיין ווינדער איז נאר, אויב מ'וואלט געגאנגען מיט א ממשלת שמאל מלא מלא, און מ'וואלט זיך באגאנגען אנדערש, צו וואלט נישט געווען איינער וואס זאל קומען עטליכע חדשים אריין און זאגן, קוק וואס איז געשעהן אלס א פועל יוצא פון גיין מיט די לינקע מהלך, און יענער וואלט געקומען מיט גערעכטע טענות פונקט ווי דיר.

ווייל ס'איז נישט דא קיין וועג וואס מ'זאל נעמען אין אזא קאמפליצירטע סיטואציע וואס זאל נישט האבן שלעכטע זייט ווירקונגען, און מיסקאלקולאציעס, ס'קוקט מיר אויס אז וואס מ'זאל נאר טון וועט זיין פראבלעמען און יעדער וועלט זיך וואס ס'מאכט אים די מערסטע סענס.

מיין שאלה איז ווי זעסטו אז די ממשלת ימין על מלא מלא זאל האבן געזוכט צו טון שלעכטס, צו גיין שאנדפול, ממש לשם שאנדפולקייט?

די לחץ צבאי האט נישט געהאלפן? וויאזוי ווייסטו? אפשר גייט עס העלפן אז זיי זאלן עס נישט טון נאכאמאל ווייל זיי גייען וויסן וואס פארא פרייז ס'האט זיי געקאסט? אפשר נישט טאקע, אבער דאס קענסטו נאכנישט וויסן יעצט.

די באפרייען משכונות איז נישט געווען די איינציגסטע ציל דא, זיי האבן געהאט אויך א ציל אז ס'זאל נישט געשעהן נאכאמאל און לכבוד דעם ווילן זיי עוקר זיין כאמאס מן השורש, ווער זאגט וואס ס'קומט פארדעם? די יעצטיגע משכונות אדער די צוקומפטיגע משכונות?

איך זאג נישט אז אלעס איז גערעכט פון די רעכטע, זיי האבן זיכער געמאכט טעותים אויך, איך בין נאר נייגעריג וועגן די שאנדפולקייט און די צודרייטע מהלכים פון די ממשלת ימין על מלא מלא.

I for one, בין מער צובראכן פון וואס האט פאסירט מיט די קינדער. די עקלהאפטיגע פאראדע איז שוין נישט קיין חילוק די יארגאנג פון די קרבנות.
כ'גלייב אז יעדער פארשטייט אז די פארשאלטענע אומווערדיגע כאמאס טעראריסטן, זענען לכאורה נישט געגאנגען בידים הרג'ענען די ביבס קינדער. מכמה וכמה סיבות, קודם כל, פארדינען זיי מער פון לעבעדיגע חטופים, צווייטנס די ביבס קינדער זענען באוואוסט איבער די גאנצע וועלט, און די שטינק איז זועק עד לב השמים.
פארדעים בין איך שרעקליך אויפגעשאקעלט פון די פאראדע!!!

שעים דיך כאטשיג!!

ענק ווייזן ענקער שטארקייט פאר די ציווילע צישויער, דורך צירוק געבן א טויטע טאדלער וואס איס געהארגעט געווארן אין ענקער הענט???
אין מיט וויקטארי מוזיק אויך???? וואס ווילן ענק ווייזן מיט דעים???

אז ענק זענען דא פאר אידיש בלוט אפילו בעבי'ס!!!!

לעצט רעדאגירט:
@תרמב
ס'איז נישט קיין חילוק ממשלת ימין אדער שמאל, יעדער וואס מאכט טעותים דארף באצאלן פארדעם (בנט און לפיד וועלן דארפן באצאלן פארוואס זיי האבן נישט חרוב געמאכט כאמאס בשעת זיי זענען געווען אין די ממשלה - כאטשיג זיי האבן כאטש אפגעשטעלט די 30 מיליאן דאלער'דיגע קעש רענצלעך וואס ביבי האט אריינגעשיקט חודש'ליך צו כאמאס). אויסער פארשטייט זיך ביבי וממשלתו, וואס זוכן פאר יעדן פרייז זיך אויסצודרייען פון א ועדת חקירה ממלכתית (וואס דאס איז א שמועס פאר זיך).

פארוואס כ'האב ארויסגעברענגט 'ממשלת ימין על מלא מלא', איז וויבאלד דאס איז דאך בעיקר די טיקעט אויף וואס די רעכטע לויפן, אז זיי פארשטייען בעסער אין בטחון אין סעקיוריטי. און זיי זענען אזוי מיאוס דורכגעפאלן, ערגער ווי יעדע ממשלה זייט די קום המדינה.

פון ווי זעה איך אז די ממשלת ימין האט געזוכט צו גיין שאנדפול? קודם איך בין נאך נישט זיכער אז זיי האבן געזוכט במזיד צו טוען שלעכטס, אבער אז מ'נעמט זיך ארום מיט אזעלכע חכמים ווי קרעי אמסלם סמוטריץ' און בנגביר, וואס האסטו געמיינט גייט ארויסקומען? צווייטנס האב איך שוין דא געשריבן איבער צוויי שטארקע גרופעס אין די רעכטע געמיינדע, וואס האבן געזוכט אפצוהאלטן עיסקאות חטופים, צווישן זיי מיניסטארן און חברי כנסת.

וואס האט די משכונות מיט אונטערברענגען כאמאס? פארוואס קען מען נישט ביידע? צבי יחזקאלי (איינער וואס קיינער וועט נישט חושד זיין אלס א לינקער, און איינער וואס קען גוט די אראבישע קולטור) זאגט קלאר, אקט' 8 וואלט מען געדארפט אויסליידיגן אלע תפיסות אין ישראל און צוריקנעמען אלע חטופים. איינמאל די חטופים זענען דא, קענסטו טון וואס דו ווילסט.

צווייטנס האב איך שוין דא געשריבן איבער צוויי שטארקע גרופעס אין די רעכטע געמיינדע, וואס האבן געזוכט אפצוהאלטן עיסקאות חטופים, צווישן זיי מיניסטארן און חברי כנסת.
פריש פון צוויי טעג צוריק (נאכפאר אלע רעכטע לצים קרעדיטירן ביבי פארן צאמברענען אפאר פעימות, וואס יעדער בר דעת ווייסט אז ס'איז כאמאס קרעדיט): השרה אורית סטרוק: "עסקת חטופים בבת אחת סותרת את מטרות המלחמה" | לידיעה המלאה
View: https://x.com/kann_news/status/1892030127233470734

דאס וואס כאמאס האט היינט געטוהן מיט פאראדע..... איז א אומדעהערטע זאך... כ'בין מורא'דיג אויפגעשאקלט... כ'קען מיר נישט צוריק קומען צו זיך...

עקל'דיג, מיאוס,

View attachment 3075
עס גייט קיין נקמה נישט זיין. עס איז נאך נישט געווען קיין נקמה און קיינע פון אונזערע מערדער'ס.

שפוך חמתך על הגוים רבוש"ע שיק דיין כאמס אויף די גוים וועלען זיי אפשר נקמה נעמען.

דאס וואס כאמאס האט היינט געטוהן מיט פאראדע..... איז א אומדעהערטע זאך... כ'בין מורא'דיג אויפגעשאקלט... כ'קען מיר נישט צוריק קומען צו זיך...

עקל'דיג, מיאוס,
עס זעהט אויס אז מיר האבן שוין פארגעסן אקטאבער 7... די פאראדע איז גאלד אקעגן דעם, און געדענק, זיי האבן זיך דעמאלטס אויך געטעיפט!

עס זעהט אויס אז מיר האבן שוין פארגעסן אקטאבער 7... די פאראדע איז גאלד אקעגן דעם, און געדענק, זיי האבן זיך דעמאלטס אויך געטעיפט!
איך האב דעיס געוואלט זאגן יעצט.
אונז האבען שוין פארגעסן די רעיפ און רציחה וואס זיי האבען געטון אז אונז ווערן שאקירט פון דעי בלוט דארשט פאראדע.

מען שרייט לא נשכח לא נסלח, אבער ס׳זעהט אויס ווי מען פארגעסט גאנץ שנעל

גאט ביסט שוין אויסגערוהט?
ממה נפשך אויב גלייבסטו און זיין השגחה גלייב אויך אז ער ווייסט וואס ער טוט, אויך ווען - לשיטתך - שלאפט ער [עפ"ל]
און אויב גלייבסטו ממילא נישט פארוואס האסטו טענות צו איהם?

אגב, איך וויל פארשטיין
ווען די רומאים האבן געלאזט מ'זאל באגראבן די הרוגי ביתר, האבן חז"ל געמאכט יום טוב, און מתקן געווען ברכת הטוב והמיטיב
פארוואס די אלע וואס גלויבן אין זיי
טרויערן דעם היינטיגן טאג, און פרייען זיך נישט, אויף דעם אז מ'קען זיי באגראבן?

ס'איז נאר דא צוויי מעגליכקייטן וויאזוי זיי זענען געהרג'עט געווארן, אדער דורך כאמאס בשוגג - ווי נישט געבן קיין (ריכטיגע, אדער בכלל) מעדעצין וכדו'. אדער דורך די הפצצות פון צה"ל.
אבי געשאסן

1000084927.jpg

View attachment 3075
מ'גיין שרייען מדינת ישראל איז שולדיג, מ'קען שרייען טראמפ איז שולדיג פאר'ן שטיפן דער דיעל
ווי אזוי מ'וועט נאר דרייען איז דער ריאליטעט נישט איבערצוטראגן
מיין הארץ רייסט! און איך גלייב מיט מיר גאר אסאך...
..
ווי אזוי קען מען זען אזא בילד און נאכדעם טראכטן ווי אזוי די מעשה האט זיך געענדיגט...

איך קען זיך נישט בארוהיגן.....

אגב, איך וויל פארשטיין
ווען די רומאים האבן געלאזט מ'זאל באגראבן די הרוגי ביתר, האבן חז"ל געמאכט יום טוב, און מתקן געווען ברכת הטוב והמיטיב
פארוואס די אלע וואס גלויבן אין זיי
טרויערן דעם היינטיגן טאג, און פרייען זיך נישט, אויף דעם אז מ'קען זיי באגראבן?
קודם ווייל ס'איז נאר ממש יעצט באשטעטיגט געווארן אז זיי זענען טאקע טויט ממילא קומט יעצט ארויס די צער און ווייטאג און בכלל היות מהאלט נאך אינמיטן די קריזיס און מ'ווייסט נישט וואס נאך סקומט! און מבאגראבט יעדע שטיק צייט נאך!

לעצט רעדאגירט:
Back